Saturday, August 27, 2016

Meneer de Uil (Ledaig BA)


Meneer de Uil (Ledaig BA) (Uiltje, Holland) pdl 0,33 l. alc 11,3 %vol. Ratbeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang 95 punkti.

Tootjainfo: "IBU: 80Malts: Pale, Munich, Cara, Amber, Chocolate and Roasted malt.
Hops: East Kent Golding
Extra: Aged on Ledaig Whisky Casks."

Väike lihtne pudel, hallil sildil valge öökull. Mustjas sõrmepaksune vaht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - täiuslikult must. Aroomis segunevad viski ja suits, melass ja ploomid, vanilje ja rosina. Ja suits.

Esmamekk on raske. Ja mõrkjas-magus. Keeleotsa soojendav. Pehme ja täidlane. Öine.

Keskmaitse muutub delikaatseks asfaldiks. Selliseks mis ei lämmata su keelt ja meelt, kuid annab mõista, et edasiminek saab olema sume ja sile nagu sõit mööda värsket asfalti. Läbi öö ja metsa. Kuldne kuu tilgub tõrva. 

Lõppmaitses sõidad sa läbi suitsu. Keegi on maha raiunud kirsi- ja õunapuud ning põletab nüüd neid, vinnutades selles suitsus ploome. Soe ja kleepjas öö. Lõõtsmoonik veab veidi unist viit. Mis meid minema viib. 

Järelmeki ajal teed sa tagasipöörde. No miks kuradima pärast peaks edasi sõitma, kui saab liituda selle aias ümiseva seltskonnaga. Kui lõkkesse kukub õunu ja vahele sabistab vihma. Aga siis päästab veranda. 

Rrraske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-maguaskas-suitsune-mõrkjas-hapukas-suitsune-mõrkjas-vürtsika buketiga Megatasandi rüübe. Hilissuves leidub parimaid hetki. Hiirhallid ööd ja kuumavad lõkked. Vaikne jutukõmin ja häälest mööda laul.
-----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment