Friday, December 16, 2016

Endspiel


Endspiel (Lehe / St.Erhard, Eesti / Saksamaa) pdl 0,33 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Ruuduline võitlusväli on hõredaks jäänud. Viimased alles jäänud malendid valmistuvad otsustavaks heitluseks. Iga vigur on hiiglane, iga mõte oluline ja iga liigutus otsustav.
See barleywine on nagu male lõppmäng - vähe erinevaid linnaseid ja humalaid, kuid seda olulisem on nende kokku sobitamise roll ja viis. Etturiks on värsked Eestis kasvanud humalad, mis lõppmängus lipuks said."

Väike lihtne pudel, sildil malendid. Vähene kollakas vahukiht taandub kiirelt kirmeks. Õlle värvus - kirkalt sügav ja soe kuldpunane.

Aroooooom. Muahhhh. Odraveinide klassika. Sügav. Soe. Täidlane. Murakaliköör. Mandlid. Vanilje. Päikeseloojang.

Esmamekk. Tihkepoolne. Mõrkjas-magus. Pihlakamoos. Aprikoosi-mandli-marmelaad. Portveinis leotatud rosinad. Tšahhhh - süütab tikk esimese küünla.

Keskmaitse. Jahedal sinisel õhtul istub puuoksal üksik vares. Ja vaatab, kuidas akendes süttivad küünlad. Ega tema ei tea, et tegu on elektrikatkestusega. Ilus on ikka!

Lõppmaitse. Jääkirme puruneb. Ta on teretulnud, uks paotub juba siis kui mees on pooles hoovis. Ukseavast pistetakse välja küünlaga latern - jeerum, kuskohast see tänapäeval leiti - ja viibatakse sõbralikult.

Järelmekk. See hetk võiks kesta. Viiv enne seda, kui astud sooja tuppa, kus ees on sõbrad ja kaetud laud. Sul on veel külm, kuid juba ette naudid sõbralikku sarkasmi, millega sind üle kallatakse. Ja topsitäit, mis pihku pistetakse.

Nomaeivõi. No ma lihtsalt ei või siia mingit kokkuvõtet kirjutada. Sest eespool pole ju õllest kuigi palju kirjas, seega mida ikka kokku võtta? See on sedasorti kraam, mida tahaks juua pikkade ahnete sõõmudega - niiiii kuramuse maitsev ... ja miks ta nii kergeltjoodav peab olema, ma küsin, mh-ah? Vana Gambrinus teeb Lehe rahvale pai.
-----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment