Saturday, December 24, 2016

Tökats

Tökats (Alari, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Liigimääratlus: russian imperial stout

Tootjainfo: "IBU 62" Noh võiks ikka pisut rohkem kirjutada järgmine kord.

Väike lihtne pudel, tumedal sildil erksavärvilised kirjad (kindlasti oleks mõnel stilistil/disaineril selle kohta midagi arvata). Vana Gambrinus arvab aga, et 8,5% jooki võiks ehk väikese pigutusega nimetada "imperial stoudiks", liiginimi "russian" seal ees on aga ilmselge liialdus.

Õlle ilmumine klaasis on märkimisväärne - see näib tihke, vaht on mustjaspruun ja õlu ise asjakohaselt sünkjasmust. Aroomis leidub kohvi ja šokolaadi, väikesest tilgast mustast rummist rääkimata.

Esmamekk on raske kehaga ja magusakas-mõrkjas, alkoholine torkimine on aga veidi liiga äkiline. Keskmaitse leebub veidi, kakaone ümarus paitab meeldivalt keelekülgi, mõrušokolaad koos musta ploomiga teeb kurgulaele pai. Lõppmaitse meenutab kohvilikööri ... Vana Tallinnaga? Hmmmm ... kummalisel kombel see vihje ei tekitagi võdinaid üle selja, nagu tavaliselt tolle kleepeka meenutus põhjustab. Järelmaitses tuleb jällegi esile noorepoolset alkoholist teravust, ehkki tasapisi hajub see mõrušokolaadi alla ära.

Raske kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga Väga hea tasemega rüübe. Tõsi küll, see kraam võiks veel vähemalt pool aastat järelküpseda, et oma nurki maha lihvida. Ja nagu oligi arvata, "russian imperial stout" see siiski pole, selleks peaks ikka vähemalt paar kraadi külge keevitama ja keha matsakamaks ajama. Aga kuna tegemist on selle hobitegija esmakatsetusega (vähemalt vana Gambrinuse keelele sattumise mõttes), siis tuleb hea algust kiita ikkagi.
---------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment